.

Duurzaam doen is niet moeilijk. Je kunt het zelf ook. Gewoon doen dus.

Deze voorbeelden maken deel uit van de serie “Duurzaamheid doe je zo”, waarin we laten zien dat je, als je zelf initiatief neemt, mooie resultaten kunt bereiken.

.

Ervaringen van bewoners uit de praktijk

Nieuwe auto kopen of toch maar niet?

De auto van Noortje en Coen Boogerd was aan vervanging toe. Ze dachten al na over de aanschaf van een nieuwe auto…
Ze troffen de flyer in de bus over een elektrische deelauto. Dat zette ze aan het denken. Die flyer kwam precies op een goed moment. Inmiddels was er ook een laadpaal in de buurt geplaatst. Zo was één plus één al snel twee. In december werd ook een deelauto bij de laadpaal gestationeerd en Noortje en Coen besloten al snel om een abonnement op de deelauto te nemen.

In het begin was het wel even wennen: hoe maak je die laadkabel los? Hoe werkt die app nu precies? Hoe meld je je weer af bij terugkomst? Het bleek allemaal niet zo moeilijk. Het was even wennen, maar al snel hadden ze de routine te pakken.

Noortje: “We gebruiken de deelauto nu 1 à 2 keer per week. In ieder geval iedere zaterdagmorgen voor een rit met onze kinderen. Karin brengen we naar schaatsles en Otto naar de handbalclub”.

Coen: “We merken dat ons gedrag verandert. We zijn ons bewuster geworden van de autokosten, want we betalen nu per rit. We maakten al veel gebruik van de fiets en dat doen we nu daarom nog frequenter”.

Over de auto zijn ze bijzonder tevreden. Coen: “Wat een fijne auto is dat! Hij rijdt heerlijk, is snel en er zitten veel nuttige opties op”.  Noortje: “De auto is ook zo stil. Ook de achteruitrij-camera is erg handig”.

Over hun motivatie zijn ze duidelijk. Ze vinden het een mooi initiatief, dat een hoge gunfactor heeft. Op het schoolplein zijn ze inmiddels impliciet een ambassadeur van het deelauto-concept.

De komende tijd gaan ze verder ervaring opdoen met het deelauto-concept. De aanschaf van een nieuwe auto hebben ze vooralsnog maar uitgesteld…

Wat als het in je huis, na spouwmuurisolatie, nog steeds koud voelt?

Sjoukje Wiegersma en Arjen Boersma uit Haaren isoleerden grotendeels zelf de buitengevel van hun huis

Arjen Boersma en Sjoukje Wiegersma wonen sinds 2011 in hun huis aan de Langeweg in Haaren. Een mooi huis op een prachtig plekje. Maar niet comfortabel. ‘Het voelde vaak koud in huis, gewoon niet aangenaam’, aldus Sjoukje.

In 2017 besloten ze het aan te pakken en lieten ze de spouwmuren isoleren en overal in huis HR++ glas plaatsen.  ‘Dat gebeurde heel vakkundig, hoor’, vertelt Arjen, ‘maar het effect was niet genoeg voor ons. Het voelde nog steeds niet overal behaaglijk.’

Het stel besloot advies in te winnen bij Brabant Woont Slim, het energieloket voor 14 gemeenten in Noordoost-Brabant (waaronder destijds Haaren). Arjen: ‘Ze adviseerden o.a. de hele buitengevel eraf te halen en er een nieuwe, geïsoleerde gevel tegenaan te zetten. Kosten van het totale project: € 85.000. Hoewel het een prima advies was, was dat voor ons op dat moment een te grote investering om in één keer te doen.’ Maar wat dan wel?

Toevallig startte, juist op dat moment, duurzame energiecoöperatie HOT (Huis & Omgeving in Transitie) met een werkgroep waarin buurtbewoners, onder deskundige leiding, samen onderzoeken hoe ze hun eigen huis kunnen verduurzamen (en hun energierekening omlaag kunnen krijgen). ‘Wij dachten: als we meedoen, weten we straks veel beter wat de mogelijkheden zijn voor ons huis.’

En dat lukte. Sjoukje: ‘Het was een heel actieve groep, dat HOT Huis Team, waarin je al je vragen kon stellen en ideeën uit kon wisselen met elkaar.’
Het isoleren van de buitengevel bleek uiteindelijk goedkoper en minder ingrijpend te kunnen dan eerder begroot.  Ze kozen voor het aanbrengen van een ongeveer 2 cm dikke laag isolatie, met aan de buitenkant steenstrips. En omdat aannemers geen tijd hadden, gingen Sjoukje en Arjen zelf maar aan de slag.  Eerst, om te oefenen, met een blinde zijmuur. En al gauw kregen ze de smaak te pakken en gaven ze bijna het hele huis een duurzame facelift. Arjen: ‘We moeten nog een klein stukje doen, maar nu al verbruiken we een kwart minder energie. Ons huis ziet er beter uit dan eerst. En vooral: we hebben eindelijk het comfort waarnaar we zo verlangden!’

Wil jij weten wat voor jouw huis de mogelijkheden zijn om je energierekening omlaag te brengen?  Doe net, als Sjoukje en Arjen, mee een HOT Huis Team! Meld je aan bij Gert Visser: gert@coophot.nl.

Wonen in een oude boerderij met een energierekening van nul euro …kan dat?

Gert Visser heeft het bijna voor elkaar in zijn eeuwenoude boerderij op Belveren, in Haaren.

Gert en Anke Visser wonen sinds drie jaar in hun boerderij uit 1875. Daarvoor woonden ze in een mooi huis in Vught, maar ze wilden graag meer ruimte. En die hebben ze nu! Gert voelt zich er helemaal thuis en dat is maar goed ook, want hij heeft er drie jaar verbouwen op zitten.  ‘Omdat ik bezorgd ben over de klimaatverandering wilde ik het huis energieneutraal maken’, zegt Gert.  ‘Dat betekent dat het huis net zoveel energie opwekt als het verbruikt.’ Dat bespaart ook geld en is veel comfortabeler.

Keuzestress….

Zogezegd zo gedaan. Maar waar begin je dan? Gert: ‘Op internet is er heel veel te vinden. Maar toch moet JIJ alle keuzes maken, over isolatie, apparaten enzovoort.’ En deskundigen zeiden allemaal wat anders, dus is Gert vooral te rade gegaan bij mensen met praktijkervaring.

Gert Visser voor zijn boerderij in Haaren

 Maar dan heb je ook wat!

Gert: ‘Allereerst natuurlijk een supercomfortabel huis. Maar ook een goed gevoel: we doen wat we kunnen voor het klimaat.’ En het geeft rust, want het huis kan er de komende 30 jaar tegen. En de energielasten voor de warmtepomp zijn nog maar € 125,- per maand en gaan naar € 0,- zodra er geld is voor zonnepanelen op het dak.

HOT Huis Teams

Gert wil graag andere mensen laten profiteren van zijn ervaringen. ‘Het beste leer je samen met gelijkgestemden, mensen uit jouw buurt die ook aan de slag willen met hun huis.’
Daarom heeft Gert de zogenoemde ‘HOT Huis Teams’ opgezet. ‘In 6 digitale bijeenkomsten leer je alles wat je moet weten voor de aanpak van jouw huis: isoleren, installaties, subsidies, offertes beoordelen. Je krijgt handige doe-het-zelf tips en voor de ingewikkelde vragen zijn experts beschikbaar. Bovendien krijg je een gratis warmtescan van je huis. Heel handig, om te zien waar de energielekken zitten. Aanmelden kan nu al, stuur me een mailtje (gert@coopHOT.nl) en ik hou een plekje voor je vrij!’

Ik heb mijn regenwaterpijpen doorgezaagd

De regen wordt via de afvoerpijpen en de riolering snel en efficiënt naar zee afgevoerd. Om verdroging van de bodem tegen te gaan is het echter belangrijk dat het regenwater in de bodem terecht komt. Daarom heb ik de regenwaterpijpen doorgezaagd en voorzien van een afkoppelingsunit (AKU).

Zo’n AKU tref je ook aan bij regentonnen. Het principe is hetzelfde. Het merendeel van de regen komt daardoor niet meer in het riool terecht. Via de AKU stroomt veel water dus gelijk de tuin in. Op jaarbasis gaat het om duizenden liters.

Moeilijk? Nee, hoor. Gewoon doen!

Wim Tobé