Duurzaamheid is voor iedereen een belangrijk thema, zeker voor onze kinderen en hun toekomst. Daarom wil DEC-Oisterwijk kinderen zelf na laten denken over de wijze waarop zij kunnen bijdragen aan dit thema.
We doen dat onder meer door de jaarlijkse Duurzaamheidstrofee. Leerlingen uit de bovenbouw van de basisscholen uit Oisterwijk en Moergestel kunnen deelnemen aan een wedstrijd. Ze kunnen dan deze trofee veroveren.

Kinderen hebben de toekomst, ook als het gaat om duurzaamheid

Winnaar 2023

In april gingen vijf scholen, te weten De Bunders, De Coppele, De Nieuwe Linde, De Tovervogel uit Oisterwijk en De Hasselbraam uit Haaren naar Groot Speijck. Allemaal vol spanning en zenuwen over wat de jury zou gaan beslissen. De jury bestond uit Frans Kapteijns (voormalige boswachter), Frans van Kalmthout namens DEC-Oisterwijk, Eric Logister (Wethouder Duurzaamheid) en Saskia Lavrijssen, professor energietransitie aan de universiteit van Tilburg.

Prachtige inzendingen

Om de beurt presenteerden de kinderen hun ideeën. Het bleek een hele klus voor de jury om een winnaar aan te wijzen. Zij moesten kiezen tussen een kledingbieb (waar je een broek, shirt of jack leent), de pizza-quad (die duurzame pizza’s en andere maaltijden rondbrengt), een spoorlijn met om de honderd meter een windmolen die de luchtstroom van de voorbijrazende trein omzet in energie. En een regenton met waterrad die het water gebruikt om stroom op te wekken voor je huis.

Kledingbieb wint

De winnaar werd De Hasselbraam uit Haaren met de kledingbieb. De jury was erg enthousiast over het idee.

Alle kinderen hebben prachtige ideeën bedacht en heel professioneel uitgewerkt en gepresenteerd. We hopen dan ook dat de ze niet zomaar vergeten worden en misschien wel een grote mensen leven gaan krijgen en echt uitgevoerd gaan worden.

Winnaar 2019

In juni 2019 werd voor de 2e keer de Duurzaamheidstrofee uitgereikt aan de basisschool met het mooiste en/of creatiefste duurzaamheidsidee. Er deden 4 scholen uit onze gemeente mee aan onze wedstrijd.

Prachtige inzendingen

De Bienekebolders kwam met het idee om de plasticsoep in de zee te verminderen door het afval met een speciaal ontwikkelde boot uit zee te halen en hiervan protheses te maken. De Molenhoek ontwikkelde 10 leskaarten voor scholen die aandacht willen besteden aan het thema duurzaamheid. De Kikkenduut maakte een digitale krant waarin de leerlingen als redacteur informatie rondom het thema duurzaamheid verzamelden en hierover artikelen schreven.

Bijenhotel wint

De Duurzaamheidstrofee 2019 werd gewonnen door Basisschool De Coppele die schoolbreed werkte met het thema insecten. Het ingezonden project was een groot zelfgemaakt insectenhotel voor op het schoolplein. Daarnaast maakten alle leerlingen een kleiner insectenhotel voor thuis.

Winnaar 2018

Zo’n 130 enthousiaste kinderen van basisschool de Bunders, de Coppele en de Kikkenduut en 60 volwassenen waren op 8 juni 2018 aanwezig in Tiliander voor de verkiezing van het meest duurzame idee van 2018.

Zware taak voor de jury

De jury was aangenaam verrast door de inzendingen. De Bunders kwam met het idee van een lantaarnpaal die zijn energie haalt uit zon en rioolwater.
De Coppele maakt een model trapfiets die de kinderen tijdens het werken in de klas in beweging zetten. Deze ‘fiets’ wekt op deze manier energie voor de eigen school op, bovendien verkleint het de kans op overgewicht.

Duurzame app wint

De Duurzaamheidstrofee ging naar het idee van de Kikkenduut waar leerlingen een duurzaamheidsapp gebouwd hebben. Deze app bevat naast veel informatie ook spelletjes rondom het thema duurzaamheid. Het is bedoeling dat deze app werkelijk live gaat en dus gebruikt gaat worden.

Wil je meer weten over de Duurzaamheidstrofee of deelnemen aan de volgende wedstrijd?
Neem dan contact op met Albert Maas via info@dec-oisterwijk.nl.