Jouw huis ook energiezuiniger? Is je energierekening te hoog? En heb je een laag inkomen?
Wij kunnen je huis energiezuiniger maken met kleine maatregelen. Dan wordt je energierekening blijvend lager.

Gratis hulp van gemeente Oisterwijk en DEC-Oisterwijk

Hoe doen wij dat?
We richten ons op kleine maatregelen. Bijvoorbeeld door led-lampen, tochtstrips, een brievenbusborstel, radiatorfolie en/of leidingisolatie te plaatsen.

Wil je daar gratis hulp bij?
Je kunt deze maatregelen zelf uitvoeren of met hulp van ons. De materialen en onze hulp zijn gratis.

Hoe werkt het?

  1. Jij meldt je aan.
  2. Wij bellen je om een afspraak te maken voor een bezoek aan jouw huis.
  3. Tijdens het bezoek loopt onze monteur (de ‘Energieklusser’) samen met jou door je huis. Je krijgt uitleg over de mogelijke maatregelen.
  4. Samen spreken jullie af wanneer de Energieklusser langskomt om samen met jou te klussen.
  5. Daarna is je huis energiezuiniger!

Aanmelden / Meer informatie

Hoe meld ik me aan?
Stuur een e-mail naar energierekeningomlaag@dec-oisterwijk.nl met daarin:

  • Je naam
  • Je adres
  • Je telefoonnummer

Geef aan dat je mee wil doen met “Gratis mijn energierekening verlagen”.

Heb je vragen? Of wil je je telefonisch aanmelden?
Bel dan naar 06 20 40 73 17 (bij voorkeur op woensdagmiddag).

Ervaringen

Bewoners zijn blij met het werk dat onze energieklussers doen in hun woning. Hun woning is energiezuiniger geworden. Lees hieronder ervaringen van bewoners.

Energieklusser Rob van Dijk staat weer klaar voor zijn volgende klus.

“Ik voelde me gelijk op m’n gemak”

Liset Vedder ontving in december onze energieklussers Harrie van der Sterre (links op de foto) en Ad van Berkel. Na de eerste opname kwamen ze nu voor de 2e keer langs met de benodigde materialen.
Liset op haar praatstoel: “Ik had best al dingen gedaan in huis. De meeste lampen had ik al vervangen door LED-verlichting en een waterbesparende douchekop had ik ook al. Harrie en Ad hadden al heel snel door wat er verder nog gedaan kon worden. Binnen de kortste keren hadden ze ventilatoren onder de radiatoren geplaatst. Ook het plakken van de folie achter de radiatoren was een fluitje van een cent. De brievenbusborstel (met 2 simpele schroeven) aan de voordeur houdt de kou ook goed tegen.”

Wat kostte het?
“2 kopjes koffie” zegt Liset lachend. “Het zijn fijne mensen en ik voelde mezelf gelijk op m’n gemak. En het was allemaal gratis. Ik kreeg zelfs ook nog een tip over de stand van mijn lamellen: door de juiste stand te kiezen laat ik, als de zon schijnt, juist de warmte in huis komen. Als het bewolkt en fris is, draai ik de lamellen een kwartslag, zodat de radiatorwarmte zoveel mogelijk in huis blijft. Nooit eerder aan gedacht! Alle kleine beetjes helpen.”
En ze vervolgt… “Ik kreeg ook nog een warmtekussen (zie foto). Wat een fijn ding is dat! Ik heb de verwarming ingesteld op 18 graden om gas te besparen. Zo’n kussen is dan op sommige momenten een welkome aanvulling. Mijn kinderen gebruiken het kussen ook regelmatig.”

Liset laat aan kennissen weten hoe zij geholpen is met deze actie. Van ‘klant’ is ze nu een ambassadeur van ons geworden.

“Ik ben blij dat ik doorgezet heb”

In het najaar was Kitty Chalkidis-Groenland bij het Futura Festival in Tiliander. Ze kwam daar Harrie van der Sterre tegen, die haar de folder meegaf over het gratis energiezuiniger maken van je woning.
Kitty: ‘De folder bleef op mijn tafel liggen. Ik vraag namelijk niet heel gemakkelijk om hulp. Mijn dochters zeiden op een gegeven ogenblik: “Doe ’t nou, mam! Het kost je niets en je hebt er alleen maar voordeel van.” Ik heb toen toch maar gebeld.’

Na één telefoontje stond energieklusser Adriano van Esch in januari voor de deur. Kitty: ‘Adriano ging gelijk aan de slag. Hij plaatste tochtstrips, een brievenbusborstel, radiatorfolie en een radiatorventilator. Hij verving ook alle lampen (nu allemaal LED) en ik heb nu ook een waterbesparende douchekop. Hij was wel zo’n halve dag bezig en we hadden gaandeweg ook leuke gesprekken’.

Wat ligt daar op je stoel?
‘O ja, dat is mijn warmtekussen. Dat bracht Adriano ook mee. Ik gebruik het veel, want daardoor kan ik de verwarming lager zetten en toch de warmte voelen’.

Merk je al de voordelen van de aangebrachte materialen?
‘Ik heb nu beter licht op tafel als ik met mijn hobby diamant painting bezig ben. Als het goed is, moet mijn gas- en stroomverbruik ook lager worden, maar dat is nu nog te vroeg om daar iets over te kunnen zeggen’.

Heb je een tip voor anderen?
‘Ik heb het al aan veel kennissen verteld en ik moedig ze aan om ook een energieklusser langs te laten komen. Ik ben inmiddels eigenlijk een wandelende reclame voor energieklussers geworden. Ik ben ook blij dat ik doorgezet heb.’

“Ik ben heel tevreden. En de buurvrouw ook”

Als ik aan kom rijden gaat de deur gelijk al open. Nog voordat ik ben gaan zitten, laat mevrouw Veeke al weten dat ze zo tevreden is over het werk dat de energieklussers hebben gedaan.

Tonnie Veeke: ‘Tijdens het eerste bezoek werden gelijk al mijn lampen vervangen. Verder werd er opgenomen wat er moest gebeuren en kort daarna stond energieklusser Adriano alweer voor de deur met de benodigde materialen. Er zit nu radiatorfolie achter de radiatoren, er is een radiatorventilator gemonteerd en er is een waterbesparende douchekop aangebracht’.

En werkt het?
‘Ik ben er erg blij mee. Adriano werkte ook zó netjes. Hij nam na zo’n 3 uur werk ook al het afval weer mee. Er bleef nog geen snippertje papier achter. O ja, ik heb ook veel gemak van het warmtekussen dat ik kreeg. Ik maak er veel gebruik van. En mijn man ook. We kunnen daardoor de verwarming lager zetten en het toch niet koud hebben. Zo besparen we veel gas en wordt onze energierekening lager. Ik denk dat we daardoor ook onder het energieplafond blijven’.

Buurvrouw Annemie
Bij de afronding van ons leuke gesprek komt buurvrouw Annemie Brouwers ook nog even langs. Zij heeft ook een energieklusser op bezoek gehad en is net zo enthousiast daarover als Tonnie. Annemie: ‘Geweldig dat ze dit voor ons doen! En alles was ook nog gratis’.

“We konden eerst niet geloven dat dit gratis is….”

Wilma en Jos Puts hoorden van Karin Rentmeester dat ze waarschijnlijk in aanmerking konden komen voor het gratis aanbrengen van energiebesparende maatregelen in hun woning.
Nou, dat leek ze wel wat. Maar was het nou echt wel gratis? Karin liet weten dat het echt geen sprookje of ‘lokkertje’ was.

Je had nog steeds twijfels?
Wilma: ‘We dachten dat we er toch maar op in moesten gaan, maar we konden het eigenlijk nog steeds niet helemaal geloven.’

Jos: ‘Al kort na onze aanmelding stond energieklusser Rob van Dijk (op de foto in het midden) van DEC-Oisterwijk (Duurzame Energie Coöperatie Oisterwijk) met een grote groene bak met spullen voor de deur. “Wil je koffie?” vroeg ik. Rob sloeg mijn aanbod vriendelijk af. “Eerst de klus afwerken” zei hij. “Daarna heb ik tijd voor koffie” liet hij weten.’

Wilma: ‘Rob ging gelijk aan de slag. Hij verving onze lampen door ledlampen en hij bracht ventilatoren aan onder onze radiatoren. En hij deed nog veel meer.’

Jos: ‘We lieten onze CV-warmwaterboiler altijd aan staan. Rob leerde me hoe ik de boiler makkelijk kon uitzetten als we geen warm water nodig hebben. Dat bespaart ons nu veel stroom en dus ook geld’.

Wilma: ‘Op zolder lopen de niet-geïsoleerde leidingen van de CV. Alles bij elkaar wel zo’n 30 meter. Rob bracht isolatiemateriaal aan bij ongeveer 4 meter. Ik zag hoe makkelijk dat ging. Ik doe de overige 26 meter zelf. Dat is nog wel even een klusje, want onze zolder is goed gevuld met allerlei spullen…’

Wat verwachten jullie van je energierekening?
Wilma: ‘Die gaat omlaag, maar we verlagen het maandelijkse voorschot nog niet. Zo sparen we ongemerkt en aan het einde van het jaar krijgen we dan geld terug. Dat voelt goed.’

Heeft Rob toch nog koffiegedronken?
Jos: ‘Ja, hoor! Die kop koffie heeft hij meer dan verdiend. We vonden het prettig om hem over de vloer te hebben en we zijn hem dankbaar voor zijn hulp. En Karin ook trouwens, want anders hadden we dit niet meegemaakt.’

Verwachten jullie nog een rekening?
‘We hebben het nu allemaal meegemaakt. Het is écht allemaal gratis. Hier zijn we blij mee. We gaan onze vrienden en kennissen hier ook op attenderen. Het is zonde om zo’n kans te laten liggen.’