Op 22 januari 2015 verzorgde DEC-Oisterwijk drie gastlessen voor de groepen 5 en 6 van bassischool de Tovervogel in de wijk Waterhoef in Oisterwijk. Deze gastlessen werden gegeven in het kader van het project WereldschoolWereldwijk, waarin de Tovervogel, samen met drie andere Brabantse basisscholen participeerde. Doel van deze lessen was de leerlingen kennis te laten maken met het begrip duurzaamheid en bekend te maken met vormen van duurzame energie.

Allereerst was de gecombineerde groep 5-6 aan de beurt, daarna volgde groep 5 en als laatste groep 6. Opvallend was het grote verschil in kennis tussen deze groepen in de leeftijd van acht tot en met tien jaar. Zo stoeide groep 5 nog echt met het begrip duurzaamheid en dachten de kinderen vaak richting prijs vanwege het woord ‘duur’. Groep 6 was al bekender met het begrip duurzaamheid. Een van de leerlingen wist zelfs haarfijn uit te leggen hoe het gat in onze ozonlaag ontstaat en wat daarvan de gevolgen zijn voor de opwarming van de aarde.

Het waren al met al hele prettige gastlessen waaraan de kinderen zeer enthousiast en gediciplineerd meededen en leergierig waren naar vormen van energie en duurzaamheid. Het enthousiasme nam vooral toe tijdens het werken met voorbeelden uit de eigen omgeving. Gastdocent Piet Boers is deze middag één ding heel duidelijk geworden: “We hoeven ons geen zorgen te maken over de interesse en daarmee het enthousiasme van onze kinderen als het gaat om duurzaamheid. Het is daarbij wel noodzakelijk dat ze het belang van duurzame energie kennen. Dus laten we voorlopig bewustwording nog maar aanhouden als een van de hoofddoelen van DEC-Oisterwijk.”