SMILE 2019-10-01T10:10:32+02:00

SMILE Oisterwijk

Samen aan de slag met duurzaamheid in de wijk

Met het project SMILE onderzoeken we op welke wijze we de woonwijk Bunders/Dotterveld in Oisterwijk op termijn energieneutraal kunnen krijgen. Dus hoe we onze energievoorziening voor warmte en elektriciteit in deze wijk zo organiseren dat we geen CO2 meer uitstoten en duurzaam dus toekomstbestendig zijn.

Een klankbordgroep met wijkbewoners denkt mee en doet suggesties voor een aanpak die werkt in deze wijk. DEC-Oisterwijk en de gemeente Oisterwijk (met ondersteuning van Buurkracht) werken samen om buurtbewoners bij elkaar te brengen en te ondersteunen bij het nemen van energiebesparende maatregelen.

Duurzaamheidsfestival Bunders/Dotterveld

Een middag voor alle bewoners in de wijk Bunders/Dotterveld met een prachtig programma over energiebesparing en energieopwekking. Samen met de klankbordgroep in onze wijk hebben we een afwisselend programma opgesteld met informatieve, interessante en leuke momenten: voor iedere buurtbewoner is er wel iets te halen. Zo krijg je de resultaten te horen van onlangs gehouden onderzoeken over de wijze waarop we de woonwijk Bunders/Dotterveld op termijn energieneutraal kunnen krijgen. Er zijn workshops met interessante acties en je kunt het Inspiratieplein bezoeken.

Weet je niet waar te starten met energiebesparing?
Kom dan naar het Duurzaamheidsfestival Bunders/Dotterveld!

Programma 28 september 

U bent van harte welkom vanaf 14.15 uur en kunt zich dan aanmelden voor de workshops (vol = vol!)

 • 15.00 uur   Opening
 • 15.10 uur    Presentatie Peter Smit, wijkbewoner Bunders/Dotterveld & wethouder Duurzaamheid
 • 15.25 uur    Presentatie Jos Nij Bijvank: resultaten wijkonderzoeken en vervolgstappen
 • 15.45 uur    Gesprek met 2 wijkbewoners over hun persoonlijke ervaringen met energiebesparing/opwekking
 • 16.00 uur   Korte toelichting op de workshops
 • 16.20 uur   Workshopronde 1 (30 minuten)
 • 16.55 uur    Workshopronde 2 (30 minuten)
 • 17.30 uur    Inspiratiemarkt (tot 18.15 uur)

Workshops

 1. Energieadvies: wat is het en wat levert het op?
 2. Woningisolatie: waar moet je op letten & de actie ‘Spouwmuurisolatie’
 3. Zonnestroom opwekken: actie ‘Zonnepanelen op je eigen dak’ & actie met ‘Zonnepanelen op andermans dak’
 4. Elektrische deelauto: alle info over dit nieuwe concept in Oisterwijk
 5. WoonConnect: virtueel experimenteren met energiemaatregelen in je eigen huis

Workshop 1 Energieadvies

Heb jij vragen over hoe jij je woning kan verduurzamen? Hoe je een lagere energierekening kunt krijgen en je wooncomfort kunt verhogen? Vragen over wel of (nog) niet aanschaffen van zonnepanelen, een warmtepomp of isoleren? Twijfel je of jouw woning wel geschikt is voor deze maatregelen? Dan is een onafhankelijk energieadvies wellicht iets voor jou.

In deze workshop vertellen onze onafhankelijke energieadviseurs wat een energieadvies voor jouw woning inhoudt. Hoe gaan ze te werk als ze jouw woning bezoeken en wat kun je wel en niet verwachten? Tijdens het festival kun je een afspraak voor een energieadvies voor jouw woning maken.

Workshop 2 Isoleren van je woning

Verduurzamen van je woning begint met zorgen dat je zo min mogelijk energie verbruikt. Wat je niet verbruikt hoef je immers ook niet op te wekken. Het meeste resultaat behaal je door je huis goed te isoleren. Vloer, dak, gevels: overal gaat de warmte naar buiten. Goed isoleren beperkt dat.

In deze workshop vertellen we waar je op moet letten bij het isoleren van je woning en wat de mogelijkheden zijn. Daarnaast geven we informatie over de actie ‘Spouwmuurisolatie’. Speciaal opgezet voor de wijk Bunders/Dotterveld. Tijdens het festival kun je je hier vrijblijvend voor aanmelden.

Workshop 3 Zonnestroom opwekken

Je eigen zonnestroom opwekken is niet alleen duurzaam, maar ook leuk en financieel aantrekkelijk. Je kunt dat op verschillende manieren doen: zonnepanelen op je eigen dak of deelnemen aan een collectieve zonnestroominstallatie, samen met anderen, op een groot dak van iemand anders.

In deze workshop krijg je informatie over een interessante actie voor zonnepanelen op je eigen dak, speciaal voor de wijk Bunders/Dotterveld. Je kunt je tijdens het festival vrijblijvend aanmelden. Daarnaast geeft DEC-Oisterwijk informatie over hoe je mee kunt doen met ‘Zon op andermans dak’. Deze actie is interessant wanneer je zelf geen geschikt dak voor zonnepanelen hebt of geen zonnepanelen op je eigen dak wilt.

Workshop 4 Elektrische deelauto

Steeds meer mensen gaan over van bezit naar gebruik. De elektrische deelauto is hiervan een mooi voorbeeld. DEC-Oisterwijk lanceert dit concept in Oisterwijk. Twee auto’s komen in de wijk Bunders/Dotterveld te staan. De deelauto staat bij een laadpaal in jouw wijk. Met een eenvoudige app reserveer je de auto. Je betaalt alleen als je de auto gebruikt. Het is niet alleen duurzaam, maar ook aanmerkelijk goedkoper dan de auto in eigen bezit.

Tijdens deze workshop krijg je alle ins en outs over de elektrische deelauto te horen. Ervaren hoe het is om in een elektrische auto te rijden? Grijp je kans! Voor de deur van het wijkcentrum staan gloednieuwe deelauto’s voor je klaar voor een testritje.

Workshop 5 WoonConnect

WoonConnect is een online platform waarmee van jouw eigen woning een 3D-model kan worden gemaakt. Vervolgens kun je zelf veranderingen aanbrengen. Bijvoorbeeld isolatiepakketten toevoegen, zonnepanelen plaatsen, nieuwe installatie invoegen, wanden verplaatsen of zorgvoorzieningen aanbrengen. WoonConnect geeft je direct inzicht in kosten en opbrengsten, mogelijke subsidies, etc.

In deze workshop laat architectenbureau De Twee Snoeken uit Den Bosch (ontwikkelaar WoonConnect), zien hoe WoonConnect werkt. Dit doen zij aan de hand van een voorbeeldwoning zoals die ook in onze wijk voorkomt. Je kunt je tijdens het festival aanmelden voor deelname aan WoonConnect.

Wil je meer weten over SMILE of het Duurzaamheidsfestival? Neem dan contact op met buurtbewoner Jos Nij Bijvank (06 204 073 17 of info@jnb-palo.nl).