Zon op andermans dak?

DEC-Oisterwijk werkt aan het versnellen van de energietransitie en daarmee de kwaliteit van onze leefomgeving, voor de huidige maar ook zeker voor de toekomstige generaties. Dat doen we onder andere door zelf concrete energieprojecten op te zetten, het liefst in samenwerking met andere lokale partijen en organisaties.
Samen met de stichting Duurzaamheidsvallei zijn we aan de slag gegaan om zonnepaneleninstallaties te realiseren op de agrarische gebouwen in de Duurzaamheidsvallei/Heukelom, waar de inwoners in de omgeving aan mee kunnen doen. Hiervoor heeft DEC-Oisterwijk speciaal de coöperatie ‘Zon op Oisterwijk’ opgericht.

Waarom doen we dit?

Veel burgers willen graag zelf groen energie opwekken en gebruiken. Met zonnepanelen bijvoorbeeld. Maar toch komt het er vaak niet van. Men ziet tegen het gedoe op, men heeft geen geschikt eigen dak of men wil geen zonnepanelen op het eigen dak.
Met ‘Zon op andermans dak’ geven we de inwoners de gelegenheid om toch gezamenlijk duurzame energie op te wekken. Twee dakeigenaren hebben hun dak beschikbaar gesteld. Op hun dak kan nu een collectief zonnepanelensysteem worden geplaatst. Zowel burgers als MKB-bedrijven kunnen deelnemen in dit ‘zonnedak’ door een aantal zoncertificaten te kopen. Zo ontstaat een collectief zonnedak. Bij deze projecten wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde ‘Postcoderoosregeling’.

Hoe werkt het?

Bewoners en MKB-bedrijven investeren door aankoop van een aantal zoncertificaten samen in een zonne-installatie op een groot dak in de buurt van waar ze wonen (aangrenzende postcodegebieden). Men wordt daarbij tegelijkertijd lid van de zoncoöperatie.
De burgers en MKB-bedrijven die gezamenlijk investeren in een zonnedak komen in aanmerking voor korting op hun energierekening (dit is de zg. Postcoderoosregeling) over een periode van 15 jaar. Daarnaast kan er jaarlijks nog een kleine winstuitkering plaatsvinden.

Met bijvoorbeeld een investering van € 1160 (4 zoncertificaten) wek je al 1000 kWh per jaar op. Deze investering verdien je naar schatting in 7 tot 8 jaar terug.

Voor meer informatie klik hier om naar de site Zon op Oisterwijk te gaan.